Myror klättrar upp för träd (Vegansk)

Mayi Shang Shu, eller Myror klättrar upp för träd som det heter på svenska, är en traditionell nudelrätt från det kinesiska Sichuanköket. Färsen i rätten ska föreställa de små myrorna som klättrar upp för nudlarna som ska föreställa trädet. Vanligtvis görs rätten på köttfärs, men det behövs inte kött för att göra en god nudelrätt! Här har jag gjort en plantbaserad version som jag hoppas att ni kommer gilla.

Traditionellt används glasnudlar, och jag själv föredrar de som görs på sötpotatisstärkelse (samma sort som används till koreansk japchae). De är naturligt glutenfria och perfekt för folk som är allergiska eller känsliga. De behöver ligga ett tag i kallvatten dock, så se till att förbereda både shiitakesvamp och nudlar i förväg. Ett tips är att läsa genom hela receptet innan du sätter igång, så att det inte kommer några tråkiga överraskningar senare. Allt går väldigt fort när woken väl är igång!

IMG_6797
Finhackad morot. (Foto: Umami nom)

Finhacka morot, ingefära och vitlök i ungefär samma storlek. Krama ur vätskan ur shiitakesvampen, skär av foten, och myr-färsa även den.

image3
Skållad tomat, redo att skalas. (Foto: Umami nom)

Skär ett kryss i tomaten och skålla den i hett vatten. Förväll edamamebönorna i det varma vattnet också. Skala bägge.

IMG_6798
Skalade edamamebönor. (Foto: Umami nom)

Om du har edamamebönor som är kvar i ärtskivan behöver du skala dem två gånger. Det är lite småpilligt men underlättar otroligt när du ska finhacka edamamebönorna! Hacka bönorna i ungefär samma storlek som resten av grönsakerna.

image1-5
Finhackad ingefära och vitlök som fräser i het olja. (Foto: Umami nom)

Värm upp en wokpanna med neutral matolja, och fräs vitlök plus ingefära. Låt shiitaken få gå med efter en stund. Det ska dofta om wokpannan! Häll i morötter och edamamebönor, och smaksätt med socker, lite salt och en gnutta risvin. Häll sedan i kinesisk chilipasta, doubanjiang. Om du är lite känslig mot stark mat rekommenderar jag att testa med högst halva mängden chilipasta först – det går alltid att tillsätta mer senare.

image4
Grönsaksmyror. (Foto: Umami nom)

Tillsätt skalad, hackad tomat och mosa runt i wokpannan! Låt tomaten mjukna lite innan du häller i vätskan som shiitakesvampen har dragit i. Häll försiktigt och kasta smutsen som har samlats i botten!

image1-6
Sötpotatisnudlar i stark grönsaksfärssås. (Foto: Umami nom)

Häll av vattnet från nudlarna och lägg i dem i grytan. Justera mängden vatten vid behov, men se till så att du inte häller i för mycket på en gång då nudlarna kan bli överkokta eller såsen för vattnig. När större delen av vätskan har kokat bort och nudlarna är transparenta kan du hälla i rostad sesamolja och hackad salladslök. Klart!

 

Eldmyror klättrar upp för träd (Vegansk)

Beräknat för 2 personer (eller 1 hungrig)

 • 150 g torkade glasnudlar (förslagsvis av sötpotatis)
 • 3 torkade shiitakesvampar + 2 dl kallt vatten
 • 2 tsk färsk ingefära
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 liten morot
 • 1 1/2 dl edamamebönor utan skal
 • 1 tomat
 • 1/2 tsk socker
 • 1/4 tsk salt
 • 1/4 tsk msg (kan uteslutas)
 • 2 tsk ljus soja
 • 1 msk kinesiskt risvin (förslagsvis Shaoxing)
 • 2 msk doubanjiang, kinesisk chilipasta
 • 2 tsk rostad sesamolja
 • Salladslök eller purjolök
 • 1-2 msk smakneutral matolja till woken (raps, solros, eller majs)

 

 1. Börja med att förbereda shiitakesvamparna, genom att tvätta dem lite snabbt och sedan blötlägga dem i kallt vatten. Låt gärna stå över natten. Förbered även glasnudlarna, och blötlägg de i kallvatten. Använder du sötpotatisnudlar kan de ligga i ett par timmar utan problem, jag lät mina nudlar ligga i ca 4-5 timmar i kallvatten.
 2. Dags att förbereda alla myror. Skala och finhacka morot, ingefära och vitlök. Förväll edamamebönorna och skala dem för att underlätta finhackningen (skalet gör att det blir svårt att skära bönorna). Om du köper edamame i ärtskida behöver de alltså skalas två gånger.
 3. Kläm ur vätskan ur shiitakesvamparna, och spara vätskan de har dragit i. Skölj av eventuell smuts, och skär av foten. Finhacka i samma storlek som moroten.
 4. Skär ett kryss i tomaten, och förväll även den. Fiska upp och låt svalna lite innan du skalar tomaten genom att greppa tag i kanterna på krysset du skar tidigare. Hacka till mindre kuber (det är bara bra om det blir mos av det hela).
 5. När alla ingredienser har förberetts kan du hetta upp en wokpanna och hälla i lite smakneutral olja. När oljan hettats upp och blivit lättflytande kan du hälla i hackad ingefära och vitlök. Låt fräsa en stund tills det doftar gott om woken och häll sedan i shiitakefärsen. Låt de få lite färg innan du tillsätter morotsfärsen. Addera sist i edamamefärsen.
 6. Häll i salt, socker, risvin och chilipasta. När ingredienserna har fått fräsa en stund kan tomaten tillsättas. Mosa gärna eventuella större bitar, och låt tomaten få koka och mjukna lite.
 7. Häll i shiitakevätskan, men var försiktig så att inte bottensmuts följer med! Häll i ljus sojasås, och eventuellt MSG. Häll av vattnet från nudlarna och lägg i dem i woken. Beroende på hur het din wokpanna är så kan du behöva tillsätta lite mer vatten. Addera endast lite i taget, om nödvändigt!
 8. Låt koka tills nudlarna har blivit mjuka och transparenta, och större delen av vätskan har avdunstat. Blanda i lite sesamolja och hackad salladslök. Servera direkt!

 

Obs! Traditionellt används inte tomat i såsen, men jag tycker att den rundar av smaken och tillsätter lite naturlig sötma och syra till rätten! Vem gillar dessutom inte lite extra umami?

Notering gällande MSG: MSG, eller natriumglutamat, består av natrium (salt) och glutamat (ämne som finns naturligt i många födoämnen och i våra kroppar). Det används i bl.a. Japan och Kina som smakförstärkare, lite som kycklingbuljong används här (som ofta innehåller msg under beteckningar som “smakförstärkare” eller “jästextrakt”).

image2-2
Myror som klättrar upp för ett litet träd. (Foto: Umami nom)

Jag hoppas att ni testar på det här receptet! Det går att variera med sojafärs om en mer köttlik rätt föredras, men edamame och shiitake ger redan ett ganska bra och smått “köttigt” tuggmotstånd. Så testa gärna! Tagga mig på Instagram med taggen #umaminom om ni testar på rätten, det vore så kul att få se!

 

Ät väl!

Xixi,

Umami nom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s